APS

APS-Therapie : Van pijn naar welzijn!

Wat is APS-therapie?

APS staat voor Actie Potentiaal Simulatie.
Voor iedereen die geen medische achtergrond heeft, zal ik proberen het simpel uit te leggen, aan de hand van onderstaand voorbeeld. De medische uitleg vindt u ook op deze pagina.

Voorbeeld

Wanneer we kijken naar het huidige proces van brood bakken / brood kopen / brood eten kunnen we het volgende proces beschrijven:
Ingrediënten worden verbouwd / chemisch gemaakt, ingrediënten worden geleverd aan de fabriek, de bakkers gebruiken stroom in de fabriek om het brood te bakken, de broden worden getransporteerd naar de winkels, de winkels bieden het brood te koop aan, de consument koopt het brood, brengt dit brood naar huis en eet het brood op.

Een heel proces waarin van alles mis kan gaan. Want stel nu eens dat de energievoorziening in de fabriek (langdurend of kortdurend) uitvalt en er geen communicatiemiddelen beschikbaar zijn. Dan blijft de fabriek zijn ingrediënten aangeleverd krijgen. Hij kan deze niet verwerken, de vrachtwagens rijden dus in eerste instantie met een kleine voorraad die nog in de fabriek aanwezig was naar de winkels toe (later zal de vrachtwagen leeg zijn en niet meer rijden), per winkel dus minder broden, dus minder omzet voor de winkel, minder voedsel voor de consument, dus minder brandstof om het menselijk lichaam gezond te houden … maar ook … onverwerkte aangeleverde ingrediënten bij de fabriek die aan bederf onderhevig zijn, dus vergroting van de afvalstoffen, er komt maar 1x per week een vuilniswagen om de boel op te ruimen, dus ontstaat er een achterstand in de afvalverwerking enz enz.

Wanneer je nu APS zou inzetten in dit voorbeeld, dan kun je APS zien als een generator in de fabriek die zorgt dat de energievoorziening niet alleen blijft bestaan maar ook wordt verhoogd tijdens een storing. Tevens zorgt verbeterde aanlevering van ingrediënten / ondersteuning in de afvalverwerking / verbeterde transportvoorzieningen / de vergroting van het aantal broden dat gebakken wordt en de afzetmarkt wordt vergroot. Alle winst die hieruit te halen is heeft dus een positief gevolg op een negatieve gebeurtenis van de stroomstoring.

Wanneer ik dit verhaal vertaal naar het menselijk lichaam kom ik tot de volgende uitleg:

Het belang van de Actie Potentiaal (AP): (gezonde situatie)
De AP is de ontlading van energie of stroom die vrijkomt in de zenuwcel (neuron). Dit maakt het mogelijk dat de stroom zich voortplant langs de neuriet (uitloper) van de zenuwcel naar de volgende synaps (overgang waar communicatie plaatsvindt). Wanneer de impuls via de neurotransmitters (chemische boodschapmoleculen) de synapskloof is overgestoken wekt het in de volgende cel eveneens depolarisatie op en de energie verplaatst zich zo door de hele zenuwvezel (Na-K pomp). Dit bevordert het vrijkomen van neurotransmitters en neurohormonen. De substanties en reacties die optreden als gevolg van de ontlading van het neuron, maken het het lichaam mogelijk normaliserend in te werken op de voortdurende veranderingen die binnen verschillende functies optreden, deze binnen bepaalde grenzen te compenseren (homeostase).

Wanneer er sprake is van ontsteking, getraumatiseerd weefsel, of een chronische aandoening, dan wordt het de AP bemoeilijkt om zijn werk te doen.
Hierdoor zal er minder ATP (adenosine trifosfaat) worden aangemaakt. ATP is de levensmolecule van het menselijke lichaam en is een onmisbare stof voor het onderhouden van primaire functies. ATP zorgt o.a. voor een verhoging van de eiwitsynthese (transport aminozuren langs de celmembraan en afvalstoffen afvoer uit de cel), het verhoogt de aminozurenaanvoer, het verhoogt de membraanstransport van ionen; dit alles heeft een pijnstillende werking.

De simulatie van de AP (APS-therapie) zorgt er voor, dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd, door de depolarisatie op gang te brengen en de aanmaak van ATP met de 500%-800% te laten toenemen.

Zodoende leidt APS-therapie tot:

 • verhoging van ATP
 • eliminatie van ontstekingen
 • afname van zwelling
 • versterking van de (locale) doorbloeding
 • wondherstel
 • regeneratie van cel- en botweefsel
 • beperking van de weefselschade
 • toename van mobiliteit
 • controle over de emotionele aspecten van pijn
 • pijnverlichting
 • verbeterde doorstroming van de lymfe
 • afbraak van afvalstoffen
 • verbetering van de bloedcirculatie: verhoging antilichamen, verhoging neurotransmitters, verhoging enzymen, verhoging afvoer afvalstoffen met als gevolg structurele pijnvermindering.

Download tekst als PDF